Wednesday, 10 August 2011

Ayam Percik


Salam..
Inilah Ayam Percik  yang pertama saya try buat,biasenyer saya buat ayam panggang tradisi resepi mak saya tu..tapi kali ni rasa nak beralih arah plk..hehe..sebenarnyer, saya dapat resepi ni pun dari My Resepi..ramai yang upload macam2 resepi kat situ..ni lah hasilnyer ..mmg sedap bau dia yang menusuk kalbu terutama di bulan pose ni..ishk..lapar...kekeke..sabarrrr..

Ayuh kita jangan buang mase lagi jom kita tgk resepi nyer:~

Bahan-bahan
  • ½ ekor ayam yang dipotong 4
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 2 biji bawang putih
  • 1 labu bwg besar
  • 2 cm halia
  • 2 batang serai
  • 1 camca kecil ketumbar
  • 1/2 camca kecil jintan putih
  • cili kering
  • garam  secukup rasa
Cara-cara
  1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
  2. perap masukkan ayam  yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
  3. angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
  4. bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
  5. hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah dengan salad,daun sup,timun dan  buah tomato..




No comments:

Post a Comment