Thursday, 18 August 2011

Strawberry Cheese Cake Chiller




Malam semalam buka puasa kat rumah k.ayue kita..menu dia mee kari dan makan nasi berlaukla..sedap-sedap memangla sebab mak yang masak..So saya pon tak nak datang nanti bawak 10 jari jadi saya pun plan nak buat cheese cake..kami memang suka perisa strawberry jadi buatla Strawberry cheese cake!Resepi ni pon saya dapat dari satu laman web tu tapi saya olah sikit ikut selera kami..dan bila lepas buka kita rasa memang sedap ..;)
Resepi dia macam ni..cuba tau!


Bahan-Bahan
200 gm biskut digestive-hancurkan
60 gm mentega (dicairkan)
1 biji lemon (diambil jusnya)
500 gm krim keju (creamcheese)
65 gm mentega (pada suhu bilik)
100 gm gula halus
2 sudu besar gelatine
300 ml whipping cream
500gm Strawberry fruitfill

CARA
1. Gaulkan 60gm butter bersama 200gm biskut  tadi dan bubuh ke dalam loyang kek keju (bulat) lalu tekan hingga mampat. Masukkan ke dalam peti sejuk.
2. Pukul whip cream sehingga pekat dan ketepikan.
3. Pukul krim keju bersama 65gm butter dan gula sehingga kembang dan putih.
4. Campurkan jus lemon dgn gelatine dan panaskan dlm microwave oven lalu kacau hingga gelatine larut.
5. Masukkan whip cream ke dalam mixture krim keju tadi (3) dan bubuh gelatine dan 2/3 sudu strawberry fruitfill. Gaul sehingga rata.
6. Sejukkan dalam peti sejuk selama 4-5 jam
7.Sebelum hidang nak makan tuangkan strawberry fruitfill di atas cake.


No comments:

Post a Comment