Tuesday 16 August 2011

cucur udang

Petang ni nak buka puasa pikir punya pikir nak buat apa..last-last try buat cucur udang ni..Memang sedap klau makan masa panas..rangup pastu cicah pulak dengan sos thai ..fuh..;)
Bole salin resepi ni saya pun dapat dari satu laman blog lain cuma saya tukar2 sikit resepi dia sikit2 ikut suka sendiri..


Bahan2:

Udang basah (dlm 10 ke 15 ekor)
100 gram tepung gandum
air
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Garam
tauge dan daun bawang.(ikut suka)
Serbuk kunyit(perwarna)

Cara2:

Bersihkan udang. Ambil 4 ekor udang potong kecil2. Kemudian yang udang selebihnyer buat perhiasan..

Campurkan tepung,soda ,garam,udang yang dipotong kecil tadi,tauge, daun bawang dan serbuk kunyit. Bancuh perlahan2 dengan air. Bancuhan hendaklah tidak terlalu pekat atau cair. Yang sedang2 sajaaaa....

Masukkan minyak penuh kedalam kuali. Panaskan minyak dan rendam senduk yg nak dijadikan mould tu. Bila senduk tu cukup panas, amik sesudu bancuhan tepng dan bubuh dalam senduk, bubuhla udang tadi kata atas tepung tu. Goreng penuh dan cungkillah tepung dalam senduk tu dgn garfu secara perlahan2 semasa tepung separuh masak. Kemudian, ulang proses memanaskan senduk tu, masukkan tepung, udang & goreng la sehingga siap!

No comments:

Post a Comment