Monday, 15 August 2011

Homemade Chocolate



Homemade Coklat
cantik tak?
Menurut beberapa blogger.....Coklat Compound Brand Collatta memang sedap nak buat homemade coklat ni....bila dah siap buat...memang betul...sedap coklat ni....macam Cadbury....Tengok gambar ni kalau nak tau macam mana rupa coklat ni.....Dekat supermarket tak de jual ni.....Ada dijual di kedai bahan2 buat kek ajer...Rasanya akalau buat topping kek atau biskut Almond London pun sedap ni...
Dalamnya macam ni.....Ada 3 jenis coklat ni iaitu dark, milk dan white. Saya gunakan milk....Takut kalau beli dark....pahit pulak coklatnya......yg milk memang budak2 suka......
Caranya.......Panaskan coklat guna kaedah double boiler....Kalau nak letakkan badam ke, kekacang ke...kismis ke...pun boleh.....terpulang....Panggang dulu kacang atau badam tu.....Dah cair coklat tu, masukkan dalam piping bag....atau sudukan jer.
 Kalau nak letak kekacang tadi, masukkan sedikit coklat ke dalam mould(bekas berbentuk), biarkan beku sedikit, masukkan kekacang dan lapiskan dengan coklat hingga penuh.
Ni hasilnya bila dah beku.....Nak cepat, bekukan dalam freezer dalam 2 atau 4 minit....Keluarkan dari mould seperti keluarkan ais......
Boleh buat yang berwarna pulak....ada bermacam-macam perisa tapi saya pilih strawberry..

No comments:

Post a Comment